Crear comissionats

“Vostè és una persona que cada vegada que parla té un grau d’excitació més gran i cada vegada la toca menys, perquè, fixi’s, ahir no es van crear comissions, es van crear comissionats, que no és el mateix… Són coses molt elementals que una diputada amb l’experiència de vostè ja hauria de saber a aquestes alçades”, li va etzibar amb aires de suficiència el president Mas a la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho.

De fet, Sánchez-Camacho havia fet servir els dos termes -comissió primer i comissionat després- amb el mateix sentit, però, posats a filar prim, quan s’equivoca no és -com pretén el president- quan empra el substantiu “comissió” sinó quan utilitza l’adjectiu “comissionat”. Segons el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, comissionat o comissionada és la persona encarregada de portar a terme alguna activitat concreta, és a dir, de portar a terme una comissió, que -segons el mateix diccionari- és el “poder confiat a algú per l’autoritat en una circumstància i per un temps determinat”. Humilment crec que vostè, benvolgut president, que encara és l’autoritat -per molt que de tant en tant es disfressi de revolucionari-, el que ha fet nomenant Bassols i Viver Pi-Sunyer és, precisament, això: confiar un poder a algú en una circumstància i per un temps determinat. El comissionat és la persona que assumeix una comissió, però no deixa de ser una persona. És per això que resulta especialment inquietant la supèrbia amb què el president va corregir Sánchez-Camacho, dient que “es van crear comissionats”, tot i que segurament per algú que és capaç de desafiar l’Estat del qual ell n’és la màxima representació a Catalunya no hi ha res impossible, ni tan sols fer persones com el suprem faedor. A la resta de mortals no ens és donat això de “crear” comissionats. El president Mas, però, el que sí que pot fer és nomenar comissionats per exercir una comissió, que tampoc no és qualsevol cosa.

Entenc que aquest ús incorrecte i, tot s’ha de dir, una mica cursi i pedantesc de l’adjectiu comissionat s’ha estès de tal manera que a molts ja els sembla absolutament correcte, i per això no se m’acudeix anar pel món corregint tot aquell que l’usa. Però, en realitat, qui s’equivoca és el mateix Mas atrevint-se a corregir algú per dir correctament alguna cosa, com a mínim un parell de vegades. Ara bé, la resposta ràpida de Mas sembla  d’allò més efectista, perquè, lluny d’aportar alguna dada interessant per al debat parlamentari, pretén fer l’efecte de ridiculitzar la seva interlocutora, una diputada experimentada que a aquestes alçades hauria de saber coses tan elementals com les que li descobreix el molt honorable… filòleg. Curiosament el mateix Mas, cofoi com el púgil convençut d’haver noquejat l’adversari al primer assalt, també va acusar Sánchez-Camacho de falta d’educació i de fer de tertuliana al Parlament. Cap geperut no és veu el seu gep…

Anuncios

Deja un comentario

Archivado bajo La cuestión catalana, Nacional

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s